Edukacja Miasto

Smacznie, zdrowo, wartościowo…

SONY DSC
Joanna Nyczak
Co zrobiliśmy, co robimy i co jeszcze zrobimy, żeby zmienić nawyki żywieniowe wrocławskich dzieci i młodzieży.

O tym, jak właściwe odżywianie się wpływa na stan zdrowia, wiemy niemal wszyscy. Nie każdy jednak potrafi dobrym nawykom żywieniowym ulegać na co dzień. A one kształtują się już od pierwszych miesięcy życia dziecka, za co odpowiedzialni są jego rodzice. Potem młodzi ludzie zaczynają ulegać wpływowi czy to rówieśników, czy to wszechobecnej reklamy i sięgają po żywność, która niestety często bardzo nie służy ani rozwojowi dziecka, ani jego zdrowiu.

Im więcej więc starań, im więcej dobrych przykładów, które nieodpowiednie nawyki żywieniowe są w stanie zmienić, tym oczywiście więcej szans na to, że więcej dzieci i młodzieży zacznie zdrowo się odżywiać, i co najważniesze – stanie się to dla nich rzeczywiście „chlebem powszednim”. Dlatego też Wydział Zdrowia i Spraw Społecznych UM od wielu lat angażuje się w realizację programu wspierającego zdrowe odżywianie.

W latach 2010-2015 zainicjowano i wdrożono wiele różnorodnych projektów, w tym:

  • szkolenia dla uczniów, nauczycieli, rodziców – 10 tys. uczestników;
  • konkursy, olimpiady, kampanie zdrowotne – 68 przedszkoli, 132 szkoły wszystkich poziomów nauczania;
  • badania przesiewowe uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych – 22 tys. uczniów;
  • konsultacje dietetyka, psychologa, rehabilitanta i lekarza dla dzieci z nadwagą i otyłością – 910 dzieci i ich rodziców;
  • działania zmierzające do zmiany asortymentu w sklepikach szkolnych oraz modyfikacji menu w stołówkach przedszkolnych i szkolnych – 68 przedszkoli, 132 szkoły wszystkich poziomów nauczania;
  • certyfikacja stołówek przedszkolnych i szkolnych oraz sklepików szkolnych – 67 przedszkoli i 60 szkół.

certyfikaty_zdjęcie

Szczególnie warte wymienienia są działania, zainicjowane w ciągu ostatnich miesięcy W grudniu 2014 r. przy Wydziale Zdrowia i Spraw Społecznych powstał zespół ds. zdrowego żywienia, w skład którego wchodzą przedstawiciele:

  • Wydziału Zdrowia i Spraw Społecznych,
  • Departament Edukacji,
  • Zespołu Obsługi Jednostek Miejskich,
  • Wrocławskiego Centrum Doskonalenia Nauczycieli,
  • Rady Miejskiej Wrocławia,
  • Wrocławskie Centrum Rozwoju Społecznego,
  • Uniwersytetu Medycznego,
  • rodziców.

Zespół ten wypracował zestaw wytycznych dla miejskich placówek oświatowych, czyli:

  • rekomendacje do zapisów w dokumentacji (przetargi, zamówienia, zakupy, umowy itp.) związanej z istniejącym w placówkach edukacyjnych i opiekuńczo-wychowawczych żywieniem prowadzonym przez firmę cateringową,
  • rekomendacje do zapisów w dokumentacji (przetargi, zamówienia, zakupy, umowy itp.) związanej z zakupem produktów spożywczych do placówek edukacyjnych i opiekuńczo-wychowawczych, które prowadzą samodzielną kuchnię.

Ponadto we współpracy ze specjalistami z uniwersytetów Medycznego i Przyrodniczego opracowaliśmy następujące załączniki do wspomnianych wytycznych:

  • jadłospisy dla wrocławskich przedszkoli, szkół podstawowych oraz szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych;
  • wykaz dodatków do żywności niewskazanych w diecie dzieci;
  • wykaz produktów rekomendowanych, zalecanych w ograniczonej ilości i nierekomendowanych w sklepikach i automatach szkolnych.

Jadłospisy, przygotowane w ścisłej współpracy z dr hab. Bożeną Regulską-Ilow, prof.nadzw., oraz mgr inż. Dorotą Różańską, są zbilansowane pod względem wartości energetycznej i zawartości makro- i mikroskładników, zawierają również opis technologii sporządzania posiłków dla:

  • przedszkoli – 40 jadłospisów, po 10 na każdą porę roku,
  • szkół podstawowych – 40 jadłospisów, po 10 na każdą porę roku,
  • szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych – 40 jadłospisów, po 10 na każdą porę roku.

Wszystkie powyżej wymienone materiały przygotowaliśmy po to, by z jednej strony ułatwiły pracę tym placówkom, gdzie takich wskazówek i wytycznych brakuje, a z drugiej, żeby oczywiście doprowadzić do ujednolicenia standardów żywienia we wrocławskich przedszkolach i szkołach.

Cieszymy się także, że to, co wypracował wspomniany wrocławski zespół, jest chętnie wykorzystywane przez urzędników, a także rodziców z innych miejscowości. Opracowane przez nas wytyczne są dostępne na stronie: http://www.szkolawformie.pl/smacznie-zdrowo-wartosciowo

Mamy też ogromną satysfakcję, że nasze działania nie trafiają w próżnię, a co więcej – mamy w naszym mieście takie 43 placówki, które są wzorowymi przykładami najlepszych praktyk w zakresie zdrowego żywienia. To one właśnie – czyli 25 stołówek przedszkolnych, 12 stołówek szkolnych i 6 szkolnych sklepików – otrzymały certyfikaty zdrowego i racjonalnego żywienia.  Dokładna lista dostępna jest na stronie: http://www.szkolawformie.pl/artykul/275-placowki-edukacyjne-nagrodzone-certyfikatem-zdrowego-i-racjonalnego-zywienia.

Planujemy już poddanie certyfikacji kolejnych 30 placówek, które zgłosiły się do programu, wśród nich znajdują się również placówki opieki nad dziećmi do lat 3.

Na nowy rok szkolny zespół ds. zdrowego żywienia zapowiada nie mniej intensywną pracę, szykuje się także nowa edycja warsztatów dla dzieci, młodzieży, a także ich rodziców i opiekunów. Zajęcia te będą miały na celu nabycie praktycznych umiejętności, m.in. właściwego odczytywania etykiet na produktach spożywczych czy przygotowywania pełnowartościowych posiłków. Zapowiadana jest również degustacja mało znanej żywności czy rzadko używanych a bardzo zdrowych produktów.

We współpracy z dyrektorami placówek oświatowych oraz z ajentami szkolnych sklepików skupimy się także na efektywnym wdrażaniu zaleceń zapisanych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty

Wszystkich zainteresowanych aktualnościami dotyczącymi zdrowego żywienia zapraszam na strony: http://www.miastowformie.pl/zdrowy-samouczekhttp://www.miastowformie.pl/zdrowy-samouczekhttp://www.miastowformie.pl/zdrowy-samouczek

Pozdrawiam

Smacznie, zdrowo, wartościowo…
3.67 na podstawie 6 głosów

O Autorze

Joanna Nyczak

Joanna Nyczak

Obecnie dyrektor Wydziału Zdrowia i Spraw Społecznych. Z urodzenia zielonogórzanka z wyboru wrocławianka. Jest absolwentem kierunku prawa na Uniwersytecie Wrocławskim. Jest członkiem Wrocławskiej Rady Kobiet dziejącej przy Prezydencie Wrocławia.
Do swoich największych zawodowych sukcesów zalicza m.in na przestrzeni 2011-2014 podwojenie liczby miejsc opieki nad dzieckiem do lat 3 finansowanych z budżetu Miasta Wrocławia w tym pozyskanie zewnętrznych środków finansowania i rozwinięcie alternatywnej formy opieki u opiekunów dziennych.